torsdag 11 juni 2020

VECKORAPPORT FRÅN SPANIEN. Nr. 1

Fredag 12-06-2020


Det har hänt en del sedan sist…lita på det.
Málagaprovinsen befinner sig nu, en vecka tidigare än förväntat, i fas 3 av nedtrappningen av karantänen. 
Så just nu lever vi i än mer rörelsefrihet och än mer likt det normala. Fortfarande är vi skyldiga att bära munskydd om vi inte kan garantera ett säkerhetsavstånd om 1,5 meter. Säkerhetsavståndet har därmed också minskat. Förut var det som bekant 2 meter… Så kanske kan vi börja kramas snart igen också. Vem vet?

I skrivande stund är det fredag den 12 juni och vi är bara litet mer än en vecka från att befinna oss i det som har fått benämningen ”la nueva normalidad” - den nya nomaliteten. Det enda vi egentligen vet om denna är att allt återgår till det normala förutom vissa förändringar som ska säkerställa att den sociala distanseringen till viss del bibehålls tills viruset är ”nedkämpat”. Fortsatt ansiktsmaskering, fortsatta säkerhetsavstånd och fortsatta restriktioner vad gäller folksamlingar kommer därför att förbli en del av vardagen ännu ett tag.

Alarmtillståndet som sittande regering har förlängt och förlängt om och om igen under flera månader går nu mot sitt definitiva slut. Om en vecka ska det vara över. Skönt, för det är sannerligen hög tid att det demokratin tar över igen. De sista förlängningarna har åtminstone jag ställt mig mycket tveksam till. Det har varit svårt, för att inte säga obehagligt, att förstå motiven bakom dessa förlängningar. 

För övrigt märks det tydligt att livet på gator och torg börjar på att återvända. Det är mer folk i farten. Och mer skratt och leenden på barer, cafeterior och i parker. Ungar leker och de vuxna njuter så gott de kan. Fotbollar börjar på att rulla, affärer slår upp portarna och gycklare börjar åter att synas längs strögen.

Strandliv har det dock varit tunnsått med under veckan. Mest beroende på en enveten vind som driver upp vågor och gör det vådligt att ta sig ett dopp i havet.

Så, sammanfattningsvis, är det dags att på allvar börja drömma om nya tider nu. Om en ny normalitet, om nya lyckliga dagar, om en ny framtid. Om en ny värld. Imagine!

Vi hörs om någon vecka…
Björn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar