torsdag 21 maj 2020

RAPPORT OM LIVET UNDER DEN SPANSKA KARANTÄNEN. Dag 54.

Dag 54 (Torsdag 21-05-2020)


Vi är förvisso ”bara” fyra dagar in i det som kallas fas 1 av vår efterlängtade nedtrappning av karantänsrestriktionerna, men jag förvånas fortfarande av den tröghet som restauranger, barer, caféer och affärer uppvisar när det handlar om att slå upp portarna på vid gavel. Det är fortfarande många som ännu inte ens har börjat förbereda ett eventuellt nyöppnande…
I spåren av Coronapandemin och dess karantän och till och med en total nedfrysning av hela ekomomin under ett par veckor, följer förstås nästa kris. 
Den i vars dyiga botten vi hittar samhällsekonomin.

I Spanien, liksom i större delen av Världen, råder en marknadsekonomi där efterfrågan skapar tillgångar och tillgångar skapar efterfrågan. Ska det gå ihop så måste alltså pengarna tillåtas gå runt och runt igen i ett kretslopp. Du köper något av någon, denne någon köper något av någon annan som i sin tur köper något av någon. Någonstans i kretsloppet kommer pengarna tillbaka till dig när någon i kretsloppet köper något av dig. Är det så dina tjänster, dig som arbetskraft eller saker som du säljer. Bryts kretsloppet så bromsas ekonomin. Bryts för många kretslopp så rasar ekonomin ihop. Alltför många hamnar helt enkelt utanför kretsloppet.
Och det är precis vad som har hänt nu här i Spanien och i många andra länder.

Frågan som många ställer sig är; vad gör politikerna?

Ja, politikerna lovar att skjuta till pengar här och där för att på så sätt försöka stimulera ekonomin för att kretsloppen ska komma igång igen. Men få är de som får tillgång till de pengarna. Sådana som du och jag, som inte äger stora företag hamnar utanför. Många ger upp och tänker kanske att det är bara att vänta och se och försöka hanka sig fram så gott det går.

Själv tycker jag att frågan som många borde ställa sig istället är; vad kan jag själv göra för att få fart på det här?

Kanske är det enkla och självklara svaret på den frågan; jag kan själv sätta litet fart. Jag kan besöka den där restaurangen, baren eller caféet som trots allt har öppnat. Därför att har ett ställe öppnat och andra ser att de får besök, så kommer ännu fler att gå dit och tillslut öppnar även restaurangen på andra sidan gatan. Sakta men säkert kommer hjulen igång igen.
Jag tror att det är dags att vi alla sätter litet fart.
Det är dags att rulla in en boll och låta den rulla…

Vi hörs i morrn…
Björn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar