torsdag 7 maj 2020

RAPPORT OM LIVET UNDER DEN SPANSKA KARANTÄNEN. Dag 40.

Dag 40 (Torsdag 07-05-2020)


Har du någonsin tänkt på skillnaden mellan uttrycken att LÄNGTA efter något och att SAKNA samma något? Det kan förefalla som att innebörden av de båda uttrycken är, om inte exakt den samma så åtminstone snarlik. Men det finns faktiskt en skillnad. En avgörande skillnad. Och inte bara för att orden uttalas olika och stavas olika och därför också är olika ord. 
Det finns nämligen en viktig skillnad i vad som händer inom dig, när du använder det ena eller det andra uttrycket.

Att sakna något eller kanske någon kan sägas innebära att det eller den är bortom räckhåll för din önskan. Att något förlorats och kanske till och med försvunnit för alltid.
Att längta efter något eller någon däremot, gör man när man önskar att man hade något som man för tillfället inte har. Dock finns det inom räckhåll. I vissa fall i närtid och i vissa fall längre bort. Men det finns en möjlighet att infria önskningen.
Att sakna något skapar därför en mer eller mindre negativ känsla.
Att längta efter något eller någon däremot skapar en positiv förväntan.

Jag säger det här därför att det kan vara väl på sin plats att tänka på ovanstående skillnad mellan de två orden, när vi talar, både för oss själva och tillsammans med andra, om saker som vi just nu inte kan eller får göra under den här undantagsituationen som vi befinner oss i.
Det är nämligen stor skillnad mellan att sakna den frihet som vi just nu inte har och att längta efter den frihet som vi förväntar oss att snart få tillbaka.
Du kanske säger att du saknar någon som du just nu inte får träffa. Denne någon är inte förlorad. Bättre, och betydligt trevligare för ditt sinne, är att längta efter att få träffa denna någon inom kort.

Använd din vokabulär klokt i dina inre samtal och även när du samtalar med andra. Det kan göra stor skillnad på hur du själv mår och känner dig i en given situation. Det är faktiskt många gånger helt och hållet upp till dig själv.
Sången i dagens musikvideo heter förstås ”When it comes to you…”

Vi hörs i morrn…
Björn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar