måndag 25 maj 2020

RAPPORT OM LIVET UNDER DEN SPANSKA KARANTÄNEN. Dag 58.

Dag 58 (Måndag 25-05-2020)


Här i Màlagaprovinsen har vi från igår till idag inte haft ett enda bekräftat fall av nya Coronasmittade. Heller ingen avliden i sviterna av Covid-19. Antalet som ligger inlagda på sjukhus med sjukdomen sjunker. Och antalet tillfrisknade ökar ständigt.
Det ser bra ut med andra ord.
Ändå fylls fortfarande tidningssidorna med nya rön om smittan, om nya faror som hotar i virusets spår, rapporter om låg immunitet, hotbilder om tänkbara smittrekyler under nedtrappningen, osv.,osv…
Alltihop spekulationer förstås. Och ännu värre…det är tydligt att man vill fortsätta att skrämmas.

Och som om det inte vore nog så har diskussionen om klimatet och luftföroreningarnas inverkan på samma klimat tagit fart igen. Massor av skräckscenarios där också förstås. Sen förstås så har vi skjutningarna i gamla hederliga Sverige. Det förefaller bli fler och fler av dem också. Ekonomin och dess problem orkar jag inte ens berätta om…
Tror verkligen någon på att skrämsel är den rätta medicinen för att få oss medborgare att förändra oss själva och det sätt vi lever på?
Är det inte istället så att för mycket rädsla under för lång tid skapar både ångest och panik? Och därför dåligt övervägda beslut?

Det är klart att vi ska ha respekt för viruset och för vad det kan ställa till med. Likaså för vad otyglade utsläpp kan ställa till med för vår gemensamma planet.
Men respekt är väl för hundra gubbar ändå inte samma sak som att vara rädd för något.

Vi kan vara rädda och ändå hålla oss vid liv. Däremot kan vi inte leva om vi ständigt är rädda.
Det får vara nog nu. Nog med spekulationer om tänkbara negativa scenarios. Både från de som kallar sig experter och från obetänksamma journalister. Nog.
Det är vår rättighet att få leva våra liv utan att tvingas bli skrämda hela tiden. 
I dagens musikvideo låter jag Katie Meluha besjunga det här.

Vi hörs i morrn…
Björn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar