fredag 3 april 2020

RAPPORT OM LIVET UNDER DEN SPANSKA KARANTÄNEN. (Dag 6 03-04-2020)

Dag 6 (Fredag 03-04.2020)


Även om antalet bekräftat smittade av Corona-viruset fortfarande ökar i antal för varje dag, så är den procentuella ökningen från en dag till en annan på tillbakagång. Antalet döda av sjukdomen Covid-19 ökar naturligtvis fortfarande men långt ifrån lika mycket som antalet som tillfrisknar.

Min försiktiga optimism från igår består med andra ord. Det går, om än fortfarande sakta, i varje fall åt rätt håll.

Här i min lilla värld, mellan trädgårdstäppa och TV-soffa likaså.

Och idag lyser åter solen från en klarblå himmel. Den värmer till och med. Inte minst inombords. Det känns självklart att tro på ännu en morgondag, på en sol som bryter horisonten även i morrn. Precis som den gjort sedan den första gryningen, då, en gång för länge, längesen

Idag tänker jag spekulera om tingens ursprung, om tid, om alltets historia…om sagan om livet.

Allt som sker har sitt ursprung. Ett skeende, om så blott ett kort ögonblick, övergår oupphörligt i ett annat i en aldrig sinande ström. Det som nyss var, har redan förändrats och förvandlats. Alltets gåtfulla historia kan således vare sig ha en början eller ett slut. Ty tiden, den syns vara ett evigt skeende.
 
En berättelse har emellertid alltid en början, och tillika ett slut. Den blir dock inget mer än ett brottstycke av den ständigt pågående historien, ett fragment lösryckt ur evigheten. Berättelsen föds i ett inspirerat ögonblick, växer och utvecklas därefter under den långa rad av skeenden som får utgöra tiden mellan dess början och dess slut. Alla skeenden kan därför innehålla början till en ny berättelse. Och alla skeenden kan på samma vis få utgöra ett slut på det som berättas.
 

I en i skrift skildrad berättelse får anspråkslösa bokstäver formas till ord, enkla i sitt uttal, obundna i sin ensamhet, banala i sin mening. När orden samlas i gemenskap, i fraser, i stycken och i kapitel, tillförs de mening, får så en själslig andedräkt. En ocean av hemligheter, även de som göm­s i uttalet av varje bokstav, kan så avtäckas. En saga ur livet föds.
 

Hos den som berättar klappar hjärtat. Tillika hos den, som lyssnar. Visioner tar vid. Hägringar förkroppsligas. Drömmar tar fart. Sagan förbyts i sanning, och en törst, den efter fortgång, en helt ny värld att förlösas och frodas. Sagan utströr så liv, blir en skatt i alltets oändliga kammare.
 

Längtan är sagans klappande hjärta, fantasi dess varma blod, tro dess enda sanning, och förenat, något som för evigt håller alltets tidebok vid liv.”
Björn Solum, april 2020

Jag sa ju det tidigare. Tiden, den som förflyter ute i min näpna lustgård eller bland TV-soffans mjuka bolster använder jag bland annat till att skriva. En ny bok växer sakta fram. Livet går vidare. Även här i isolering och i längtan ut.
Var inte rädd längre min vän. En gryning kommer i morgon också, en ny dag, precis som den gjort...sedan...alltid...
Vi ses i morrn. Tills dess, njut av dagens musik.
Björn

1 kommentar:

  1. Hejsan!
    Spanien ska ju ha varit hårt drabbat. Liksom Italien.
    Men apropå den forna kolonialmakten Spanien, så finns det mig veterligt inget virus i det västsahariska flyktinglägret Tindouf i Algeriet.
    Viva POLISARIO!
    Viva Sahara libre!
    Venceremos!

    SvaraRadera